• Kategorie
  • Efas Olej Arganowy (butelka szklana) 125 ml - Efas

Prawdziwy "eliksir młodości" o silnym działaniu przeciwzmarszczkowym. Ożywia, regeneruje i odmładza skórę. Przeznaczony dla cery wrażliwej, dojrzałej, alergicznej, trądzikowej i suchej.

Brak towaru
49.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 48h
Cena dostawy 9.5
Odbiór osobisty przedpłata 0
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 9.5
Poczta Polska 9.5
Kurier DPD 13
Poczta Polska (Pobranie) 17
Kurier DPD pobranie 19

100% czysty olejek arganowy prosto z Maroko, oryginalnie zapakowany, z certyfikatem jakości Ecocert


Olej arganowy pochodzi z Maroka, gdzie znany jest i wykorzystywany od wieków. Europę podbił kilka lat temu, zyskując zasłużoną nazwę „eliksiru młodości”.
Obecnie jest prawdziwym hitem w grupie produktów odmładzających - ANTI-AGING!

Przeznaczony dla skóry wrażliwej, dojrzałej, alergicznej, trądzikowej i suchej
Jest bardzo wydajny!

Dlaczego olejek arganowy ma tak wyjątkowy wpływ na skórę ?

  • Posiada niespotykane właściwości kosmetyczne: odżywcze, regenerujące i odmładzające. Zawiera w sobie dużą ilość tokoferoli (witaminy E, aż 8%), które są obrońcami naszego organizmu przed starzeniem się komórek i mają duży udział w walce z utleniaczami oraz wzmacniają ścianki naczyń. Zawartość Wit. E (620 mg/kg)   w olejku arganowym jest prawie dwukrotnie wyższa niż dla przykładu w oliwie z oliwek (320 mg/kg).
  • Składa się w 80% z jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ( głównie kwasów omega-6 i omega-9), które wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze, w tym cennych ceramidów stanowiących cement komórkowy.
  • W skład oleju wchodzą również polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwrodnikowym i schotenol, który działa naprawczo i regenerująco.
  • Zawiera również witaminę F, która przyśpiesza gojenie ran, oparzeń, owrzodzeń, odleżyn, odmrożeń. Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych, zapobiega zaczopowaniu ujść gruczołów łojowych.

Jakie jest działanie olejku arganowego?

  • Zapobiega powstawaniu zmarszczek, przedwczesnemu starzeniu się skóry; doskonały dla dojrzałej skóry
  • redukuje istniejące zmarszczki przez odbudowę warstwy hydrolipidowej
  • chroni organizm przed wolnymi rodnikami dzięki naturalnym antyoksydantom
  • wzmacnia włosy i paznokcie (kruche i rozdwajające się)
  • chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi: przed słońcem, wiatrem, zimnem
  • regeneruje i naprawia skórę (przyśpiesza gojenie ran, pęknięć skóry, rozstępów, blizn, poparzeń (w tym słonecznych)
  • zwalcza trądzik, łuszczycę, egzemę
  • nawilża suche i zniszczone włosy, nawilża suchą skórę głowy

Moze być stosowany:

  • do pielęgnacji  twarzy, szyi, dekoltu i pod oczy (zamiast kremu na noc)
  • do natłuszczania i nawilżania ciała
  • do pielęgnacji końcówek włosów (zarówno na suche i mokre włosy, bez spłukiwania). 
  • Jako maska do włosów - przed umyciem. W suche i nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy wmasuj olej, zawiń włosy w foliowy czepek i ociepl ręcznikiem. Należy trzymać na włosach przez ok. pół godziny i następnie umyć włosy szamponem).
  • na paznokcie i dłonie. Paznokcie przestają się łamać i są twarde. Skóra dłoni staje się gładka i nawilżona.
  • do walki z młodzieńczym trądzikiem, na pęknięcia skórne, poparzenia, przy ospie wietrznej i egzemie
  • do masażu i kąpieli (wystarczy kilka kropel) -  rozluźnia spięte i bolące mięśnie
  • do opalania (chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych) i po opalaniu ( łagodzi podrażnienia i poparzenia skóry)
  • do redukcji cellulitu i rozstępów! – dzięki silnym właściwościom nawilżającym, ujędrniającym i napinającym skórę,
  • do pielęgnacji ciała niemowląt - nawilża i natłuszcza, zabezpiecza skórę przed odparzeniami.
Olejek arganowy (fr. huile d'argan), jest uzyskiwany zdrzewa Argania Spinosa, popularnie zwanego Drzewem Życia. Drzewo Argania spinosa może przekroczyć 10 metrów i żyć do 200 lat. To dziko rosnące drzewo występuje wyłącznie na niewielkim obszarze w południowo-zachodniej części Maroka.

Owoc Arganowy jest wielkości małej śliwki ,żółtego koloru , wewnątrz posiada gorzką masę z ok. 3 ziarnami orzecha. To właśnie te orzechy wykorzystywane są do produkcji oleju. Do wyprodukowania 1 litra oleju potrzeba 30 kg owoców i 8 godzin pracy.

Olejek arganowy kosmetyczny jest w porównaniu ze spożywczym jaśniejszy, ma charakterystyczny delikatny zapach ( nie pachnie orzeszkami jak w przypadku spożywczego) oraz jest droższy.

Warunki przechowywania:
Olej roślinny ustabilizowany. Do przechowywania w miejscu suchym, z dala od światła i ciepła. Temperatura maksymalna ok. 18 stopni.

Skład:

100% Argania Spinosa

Uprawa:
Uprawa biologiczna, certyfikowana przez Ecocert ( międzynarodowy certyfikat jakości produktów BIO)