• Kategorie
  • MyVita witamina K2 MK7 forte 60t

Brak towaru
29.90
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 48h
Cena dostawy 9.5
Odbiór osobisty przedpłata 0
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 9.5
Poczta Polska 9.5
Kurier DPD 13
Poczta Polska (Pobranie) 17
Kurier DPD pobranie 19

MyVita witamina K2 MK7 forte 60t

Witamina K2 aktywuje dwa białka zwane " białkami macierzy GLA" oraz osteokalcyne które aktywnie wiążą wapń i przyczyniają się do budowy i utrzymania zdrowia kości. Witamina K2 może poprawić zdrowie kości i zmniejszyć ryzyko osteoporozy oraz wpływa korzystnie na zdrowie zębów.

Niedostateczny poziom witaminy K2 prowadzi do zmniejszonej gęstości mineralnej kości, głównego czynnika ryzyka wystąpienia osteoporozy i nadmiaru wapnia w ścianie tętniczej, co zwiększa ryzyko choroby serca.

Najbogatszym źródłem naturalnym K2 to tradycyjne japońskie danie natto z fermentowanych ziaren soi i bakterii Laseczki siennej (Bacillus subtilis), który stanowi niezwykle bogate źródło naturalnej witaminy K2 MK-7, jej używanie w północnej Japonii zostało powiązane ze znaczącą poprawą stanu zdrowia i wytrzymałości kości.

Do przyczyn niedoboru witaminy K należy zaliczyć:

  • nieróżnorodną dietę
  • spożywanie sztucznych tłuszczów trans
  • stosowanie pestycydów i nawozów sztucznych do wytwarzania żywności
  • spożywanie jedzenia śmieciowego ("Fast Food") i dużej ilości mrożonej żywności
  • spożywanie produktów z drobiu, świń i bydła hodowanego w zamkniętych budynkach i karmionych paszami (tylko zwierzęta jedzące trawę przetwarzają witaminę K1 na K2 MK-4 co w rezultacie spowodowało jej brak w podstawowych składnikach diety takich jak masło, jaja, sery i mięso)
  • zwiększenie spożycia sztucznej żywności i pustych kalorii kosztem naturalnej świeżej żywności
  • nadużywanie antybiotyków przez ludzi oraz antybiotyków i sterydów w hodowli zwierząt (tworzy to coraz więcej bakteri odpornych na antybiotyki które niszczą dobrą flore bakteryjną w jelitach)
  • używanie leków przeciwzakrzepowych (np. warfaryny i pochodnych kumaryny), choroby pęcherzyka żółciowego i choroba Crohna

Zazwyczaj leczenie przeciwzakrzepowe następuje aby uniknąć stanów zagrażających życiu i zdrowiu. Wysokie spożycie witaminy K zakłóca działanie leków przeciwzakrzepowych. Pacjentom którzy są leczeni warfaryną lub innym lekiem który jest antagonistą witaminy K, nie zaleca się w związku z tym spożywania produktów bogatych w witaminy K. Najnowsze badania wskazują że najlepszym wyjściem jest połączenie witaminy K z lekami przeciwzakrzepowymi żeby ustabilizować INR (międzynarodowy współczynnik znormalizowany, wy standaryzowany współczynnik czasu krzepnięcia osocza po uwapnieniu).

Skład: witamina K2 (menachinon-7 z soi) 100mcg. Składniki pozostałe: celuloza i sól sodowa karbosymetocelulozy (substancje wypełniające), sorbitol (substancja wiążąca), sole magnezowe kwasów tłuszczowych i dwutlenek krzemu (substancje przeciwzbrylające).

1 tabletka zawiera 100mcg witaminy K2 MK-7 - 133% dziennego zapotrzebowania.

Produkt zawiera soję.

Sposób użycia: 1 tabletka dziennie. Popić wodą. Nie przekraczać zalecanej porcji w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym oraz dzieciom.