• Kategorie
  • Szukaj
  • Słodycze bez cukru - bez wyrzutów sumienia

Słodycze bez cukru? Czy to możliwe? Tak, w naszym sklepie zielarskim znajdziesz szeroki wybór pysznych i zdrowych alternatyw dla słodyczy bez cukru. Zawierają one wyłącznie naturalne składniki, bez dodanego cukru ani szkodliwych substancji. 

Słodycze bez cukru - w trosce o zdrowie

Masz ochotę na coś słodkiego, ale dbasz o własne zdrowie? Chcesz zachować zdrową dietę, poprawić figurę, walczysz z jakimś schorzeniem metabolicznym? Reklamowane słodycze są pełne cukru i są nie tylko bezwartościowe dla organizmu. Mogą także prowadzić do powstania wielu schorzeń. 

Ktoś powiedział, że nie możesz jeść słodyczy bez poczucia winy? 

Słodycze bez cukru sprzedawane w naszym sklepie są stworzone specjalnie dla Ciebie! Teraz możesz cieszyć się naturalnymi i pysznymi smakami bez obciążania organizmu dodatkowym balastem.

Cukier jest szkodliwy dla zdrowia

Oto kilka powodów, dla których spożywanie zbyt dużej ilości cukru jest szkodliwe dla zdrowia. Cukier:

  1. może powodować przyrost masy ciała. Spożywanie zbyt dużej ilości  cukru, zwłaszcza w słodkich napojach, zwiększa ryzyko przyrostu masy ciała i może prowadzić do gromadzenia się tłuszczu trzewnego.
  2. może zwiększać ryzyko chorób serca. Spożycie cukru zwiększa czynniki ryzyka chorób serca, takie jak otyłość, wysokie ciśnienie krwi i stany zapalne. Diety wysokocukrowe są powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.
  3. jest związany z trądzikiem. Diety o wysokiej zawartości cukru mogą zwiększać wydzielanie androgenów, produkcję sebum i wywoływać stan zapalny. Zwiększa to prawdopodobieństwo rozwoju trądziku.
  4. zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Dieta o wysokiej zawartości cukru może prowadzić do otyłości i insulinooporności, które są czynnikami ryzyka cukrzycy typu 2.
  5. może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Zbyt duża ilość cukru  prowadzi do otyłości, insulinooporności i stanów zapalnych. Są to czynniki sprzyjające powstaniu i rozwojowi nowotworów.
  6. może zwiększać ryzyko depresji. Dieta bogata w cukier dodany i wysokoprzetworzoną żywność może zwiększać ryzyko depresji zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.
  7. może przyspieszać proces starzenia się skóry. W wyniku procesów trawiennych słodkich pokarmów powstają trujące substancje. Mogą one przyspieszać starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek.
  8. może przyspieszać starzenie się komórek. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może  skracać telomery, co przyspiesza starzenie się komórek.
  9. wyczerpuje energię. Pokarmy o wysokiej zawartości cukru mogą negatywnie wpływać na poziom energii, powodując wahania  poziomu cukru we krwi.
  10. może prowadzić do stłuszczenia wątroby. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może prowadzić do stanu, stanu, w którym wątroba gromadzi  nadmierną ilość tłuszczu.

Badania pokazują, że zbyt duża ilość spożywanego cukru może:

  1. zwiększać ryzyko chorób nerek. Fruktoza może zwiększać stężenie moczanów w surowicy, prowadząc do rozwoju chorób nerek. Stale wysoki poziom cukru we krwi może również uszkadzać delikatne naczynia krwionośne w nerkach, zwiększając ryzyko chorób.
  2. mieć negatywny wpływ na zdrowie zębów. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może powodować próchnicę. Bakterie w jamie ustnej żywią się cukrem i uwalniają kwaśne produkty uboczne, które powodują demineralizację zębów.
  3. zwiększa ryzyko rozwoju dny moczanowej. Podagra to stan zapalny charakteryzujący się bólem stawów.  Cukier podnosi poziom kwasu moczowego we krwi, zwiększając ryzyko rozwoju dny moczanowej.
  4. pogarsza funkcje poznawcze: Diety wysokocukrowe mogą prowadzić do upośledzenia pamięci i zostały powiązane ze zwiększonym ryzykiem demencji, choroby Alzheimera i udaru mózgu.

W takiej sytuacji warto więc sięgnąć po naturalne słodycze. Nie zawierają one ani cukru, ani innych substancji, które są odpowiedzialne za szereg negatywnych konsekwencji dla zdrowia. 

Cukierki z ksylitolem, lizaki z ksylitolem

Ksylitol jest alkoholem cukrowym o niskiej kaloryczności, często stosowanym jako substytut cukru ze względu na korzyści zdrowotne. Dla dzieci, ale również dla dorosłych wybieranie lizaków z ksylitolem oraz cukierków z ksylitolem zamiast z cukrem może przynosić korzyści w zakresie zdrowia jamy ustnej i ogólnego stanu zdrowia:

Zapobieganie próchnicy: Badania, takie jak te przeprowadzone przez Dähne et al. (2020), wykazują, że stosowanie produktów z ksylitolem może zmniejszyć ryzyko wystąpienia próchnicy u dzieci, gdyż bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy nie żywią się ksylitolem.

Niski indeks glikemiczny: Ksylitol ma niższy indeks glikemiczny niż cukier, co oznacza, że powoduje on mniejsze skoki poziomu glukozy we krwi. Jest to istotne u osób, szczególnie dla dzieci, z cukrzycą lub predyspozycją do tej choroby.

Redukcja ryzyka otyłości: Ze względu na niższą kaloryczność i mniejszy wpływ na poziom glukozy, lizaki z ksylitolem oraz cukierki z ksylitolem mogą być dobrym wyborem dla dzieci w zakresie kontroli wagi i unikania nadwagi lub otyłości.