• Kategorie
  • OLVITA Olej z kiełków pszenicy zimnotłoczony 100ml

27.86
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 13
Odbiór osobisty 0
Odbiór osobisty przedpłata 0
Paczkomaty InPost 13
Kurier DPD 19.5
Kurier DPD pobranie 24

Zamówienie telefoniczne: 790557604

OPIS
Olej z kiełków pszenicy pozyskujemy w wyniku tłoczenia na zimno zarodków pszennych polskiego pochodzenia. Niska zawartość tłuszczu w zarodku pszennym przekłada się na niską wydajność sięgającą zaledwie 2 %. Oznacza to, że aby pozyskać 20 kg oleju należy przetłoczyć 1 tonę zarodków pszennych. Zarodek pszenny dla ziarna pszenicy jest magazynem najcenniejszych składników wymaganych podczas kiełkowania nasionka.

Olej z kiełków pszenicy jest wyjątkowym produktem i zasługuje na szczególną uwagę. Charakteryzuje go:
- wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (83 g/100 g oleju)
- wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega - 3 (6 g/100 g oleju)
- naturalnie występująca w oleju witamina E (260-310 mg/100 g oleju)
- obecność naturalnie występujących w oleju steroli roślinnych (4395 mg/100 g)
- obecność naturalnie występującego w oleju oktakozanolu (234 mg/100 g).

Kwas linolowy (LA) i alfa - linolenowy (ALA) oraz sterole roślinne/stanole roślinne pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia:
* 10 g LA dziennie;
* 2 g ALA dziennie;
* co najmniej 0,8 g steroli roślinnych/stanoli roślinnych dziennie.

Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

SKŁADNIKI
Olej z zarodków pszenicy zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany

SPOSÓB UŻYCIA
Zastosowanie i zalecane spożycie: Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do surówek, sałatek, zup, sosów, kasz, ziemniaków lub innych potraw. Sugerowana porcja to 1 łyżeczka/ dzień.
Olej z kiełków pszenicy posiada charakterystyczny intensywny zapach pszenny i żółty kolor. Można go śmiało rozcieńczać z innym, delikatniejszym w smaku olejem. Z uwagi na fakt, iż jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
Nie zaleca się podgrzewania oleju.