- Kategorie
-
OLVITA Olej z kiełków pszenicy zimnotłoczony 100ml
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 13 |
Kod kreskowy | |
EAN | 5907591923204 |
Zamówienie telefoniczne: 790557604
OPIS
Olej z kiełków pszenicy pozyskujemy w wyniku
tłoczenia na zimno zarodków pszennych polskiego pochodzenia. Niska zawartość
tłuszczu w zarodku pszennym przekłada się na niską wydajność sięgającą zaledwie
2 %. Oznacza to, że aby pozyskać 20 kg oleju należy przetłoczyć 1 tonę zarodków
pszennych. Zarodek pszenny dla ziarna pszenicy jest magazynem najcenniejszych
składników wymaganych podczas kiełkowania nasionka.
Olej z kiełków
pszenicy jest wyjątkowym produktem i zasługuje na szczególną uwagę.
Charakteryzuje go:
- wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (83
g/100 g oleju)
- wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega - 3 (6 g/100 g
oleju)
- naturalnie występująca w oleju witamina E (260-310 mg/100 g
oleju)
- obecność naturalnie występujących w oleju steroli roślinnych (4395
mg/100 g)
- obecność naturalnie występującego w oleju oktakozanolu (234
mg/100 g).
Kwas linolowy (LA) i alfa - linolenowy (ALA) oraz sterole
roślinne/stanole roślinne pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu
cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia:
*
10 g LA dziennie;
* 2 g ALA dziennie;
* co najmniej 0,8 g steroli
roślinnych/stanoli roślinnych dziennie.
Zastępowanie w diecie tłuszczów
nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu
cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym.
Utrzymanie
prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia
zdrowego trybu życia.
SKŁADNIKI
Olej z zarodków pszenicy zimno tłoczony,
nieoczyszczony, nierafinowany
SPOSÓB UŻYCIA
Zastosowanie i zalecane spożycie: Do
bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do surówek, sałatek, zup, sosów, kasz,
ziemniaków lub innych potraw. Sugerowana porcja to 1 łyżeczka/ dzień.
Olej z
kiełków pszenicy posiada charakterystyczny intensywny zapach pszenny i żółty
kolor. Można go śmiało rozcieńczać z innym, delikatniejszym w smaku olejem. Z
uwagi na fakt, iż jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i
zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach
produktu.
Nie zaleca się podgrzewania oleju.