- Kategorie
- Szukaj
-
Naturalne produkty śniadaniowe
Śniadanie to niezwykle ważny posiłek, ponieważ dostarcza siły i energii na rozpoczęcie dnia, poprawia wydajność umysłową, stabilizuje poziom cukru oraz wspomaga kontrolę masy ciała. To również doskonała możliwość, aby zaopatrzyć organizm w składniki odżywcze, które będą wsparciem dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto unikać wysoko przetworzonych produktów i z dużą zawartością cukru. Natomiast lepszym wyborem będą naturalne produkty śniadaniowe, pełne witamin, minerałów i błonnika. To gwarancja kompleksowego wsparcia organizmu i jego funkcjonowania.
Jakie są rodzaje zdrowych płatków śniadaniowych?
Istnieje wiele typów zdrowych płatków śniadaniowych. Każdy z nich różni się składem, smakiem, a także właściwościami odżywczymi. Oto najpopularniejsze rodzaje płatków śniadaniowych i ich właściwości:
- Płatki jaglane - to zawartość witaminy B i E, a także fosforu, magnezu i żelaza. Mogą poprawiać kondycję włosów, skóry i paznokci, wspomagać regulację gospodarki hormonalnej oraz wzmacniać odporność.
- Płatki jęczmienne – to bogactwo błonnika, który wspiera układ pokarmowy oraz zapobiega zaparciom. Mogą obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.
- Płatki kukurydziane – cechują się tym, że są łatwostrawne i lekkie. Dlatego warto po nie sięgnąć przy problemach żołądkowych. Zawierają witaminę A, która wspiera zdrowie oczu i skóry.
- Płatki owsiane – zawierają cenne węglowodany złożone i beta-glukan (rozpuszczalny błonnik), który wykazuje działanie obniżające cholesterol oraz poprawiające glikemię.
- Płatki orkiszowe – są cennym źródłem białka, które zawiera niezbędne aminokwasy. Dostarczają również witaminę E, która ma właściwości przeciwutleniające.
- Płatki ryżowe – są dobrym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu lub cekalią, ponieważ są bezglutenowe. Zawierają wapń, który wspiera zdrowie kości oraz żelazo, które wspomaga produkcję krwinek czerwonych.
- Płatki żytnie – są produktem pozyskiwane z ziaren żyta. Mają dużo cennego błonnika, który pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Wspierają procesy trawienne i regulują przemianę materii.
- Muesli – to mieszanka rożnego rodzaju płatków zbożowych, owoców suszonych, nasion i orzechów. Takie połączenie pełnowartościowych składników to gwarancja energii na dłuższy czas. Muesli jest niskokaloryczne i przyspiesza metabolizm, więc sprzyja odchudzaniu.
Czym się charakteryzują płatki z amarantusa i płatki quinoa?
Z botanicznego punktu widzenia amarantus i quinoa są zbożami wiekowymi. Uprawiane tysiące lat temu, w swojej długiej historii bardzo doceniane. Obecnie również zyskują uznanie. W Argani oferujemy płatki amarantusowe i płatki quinoa. Nasiona amarantusa oraz ziarna quinoa mają dużą wartość odżywczą - zawierają cenne witaminy, minerały, substancje fitochemiczne, białko, błonnik pokarmowy i silne antyoksydanty. Wspomagają oczyszczanie organizmu, opóźniają procesy starzenia, działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Obniżają poziom złego cholesterolu, ułatwiają trawienie i zwalczają dolegliwości pokarmowe. Polecamy je osobom starszym, kobietom ciężarnym, dzieciom w okresie wzrostu, sportowcom oraz na czas rekonwalescencji.
Jakie produkty śniadaniowe znajdziesz w sklepie Argani?
W ofercie sklepu ekologicznego Argani.com.pl, znajdą Państwo różne produkty - od popularnych płatków owsianych po płatki orkiszowe, żytnie, gryczane, jaglane, jęczmienne, drożdżowe czy tradycyjne płatki kukurydziane. Dostępne są także otręby owsiane, otręby pszenne lub otręby orkiszowe. Płatki i otręby różnią się od siebie sposobem obróbki ziaren. Jednak oba te składniki posiadają solidną porcję błonnika i dużą ilość mikroelementów, witamin, białka, złożonych węglowodanów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich regularne spożywanie wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową. Najzdrowsze płatki śniadaniowe można przygotowywać na zimno lub na ciepło. Wedle uznania, można je łączyć z wodą, mlekiem, napojem roślinnym bądź jogurtem. Doskonale smakują w towarzystwie owoców świeżych i suszonych, orzechów, nasion, miodu czy innych dodatków. To danie można robić na tysiąc różnych sposobów. Sprawdź ofertę ekologicznych produktów śniadaniowych i odkryj swój ulubiony!