• Kategorie
  • Szukaj
  • Żywność bez glutenu – produkty bezglutenowe

Jeśli jesteś zwolennikiem zdrowego stylu życia i poszukujesz wysokiej jakości żywności bez glutenu to jesteś we właściwym miejscu. Nasz sklep oferuje tylko najlepsze, wyselekcjonowane produkty bezglutenowe, które urozmaicą Twoją dietę. To odpowiedź na potrzeby osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą spożywać glutenu obecnego najczęściej w pszenicy i jęczmieniu. Co raz więcej osób doświadcza problemów z trawieniem, uczuciem wzdęcia raz ogólnym dyskomfortem podczas spożywania produktów zawierających gluten. Najczęstszymi występującymi dolegliwościami jest celiakia, czyli choroba autoimmunologiczna, nietolerancja pokarmowa oraz alergia na gluten. Dlatego nasza oferta produktów bezglutenowych online pozwoli cieszyć się jedzeniem bez obaw i konsekwencji.

Czym jest gluten?

Najprościej ujmując, gluten to rodzaj białka roślinnego, które potrzebne jest do nadania produktom odpowiedniej struktury i elastyczności. Jest to jeden z najpowszechniejszych alergenów pokarmowych, jednak spożycie go wraz z żywnością przez osoby zdrowe nie stanowi niebezpieczeństwa. To dzięki niemu otrzymujemy pulchne chleby i sprężyste makarony. Najczęściej kojarzony jest z występowaniem w zbożach takich jak, pszenica, jęczmień, owies, orkisz, pszenżyto i żyto. Jednak to nie wszystkie produkty, w których gluten może się znaleźć. Należy bardzo uważnie czytać etykiety produktów i szczególnie zwracać uwagę na ich składy, ponieważ często możemy go odnaleźć w artykułach takich jak:

  • przetwory mięsne, 
  • sosy i zupy, piwo, 
  • nabiał w proszku, 
  • produkty cukiernicze, 
  • sosy sojowe, 
  • kasze i płatki śniadaniowe.

Produkty nie zawierające glutenu mają również charakterystyczne oznaczenie – zielony symbol przekreślonego kłosa. 

 

Kto nie powinien jeść glutenu i jakie są objawy nietolerancji?

 

Objawy nietolerancji na gluten mogą być przeróżne, zazwyczaj występujące bardzo indywidualnie. Najbardziej powszechnymi są: bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, utrata wagi, zmęczenie, problemy skórne i zaburzenia nastroju. Jeśli doświadczasz któregoś z nich po spożyciu produktu z glutenem, to być może powinieneś udać się na konsultację do odpowiedniego specjalisty, który będzie mógł postawić diagnozę. Największą uwagę do wybierania jedzenia bez glutenu powinny przykładać osoby chorujące na celiakię. Nieodpowiednia dieta może nawet prowadzić do uszkodzenia fragmentów jelita i poważnych komplikacji zdrowotnych w przyszłości. Przejście na dietę bezglutenową może być również konieczne w przypadku osób ze stwierdzonym zespołem jelita drażliwego. Żywność bezglutenową powinny również wybierać osoby z alergiami pokarmowymi, nietolerancją oraz innymi chorobami autoimmunologicznymi. Osoby zdrowe nie powinny przechodzić na dietę bezglutenową bez konsultacji z lekarzem, gdyż może to przynieść poważne konsekwencje zdrowotne. 

 

Jakie produkty bez glutenu znajdziesz w Argani?

 

Z powodu rosnącego zapotrzebowania i co raz większej ilości osób przechodzących na dietę opartą o produkty bez glutenu wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom i zapewniamy kompleksowy wybór najlepszej żywności bezglutenowej. W naszej kategorii zdrowa żywność odnajdziesz szeroką selekcję zamienników tradycyjnych produktów oraz innowacyjne rozwiązania dla Twojej kuchni. Nie musisz rezygnować z domowych wypieków. Użyj mąki bezglutenowej, która doskonale sprawdza się w przygotowaniu chleba lub ciast. Możesz również wybrać makarony lub kasze bezglutenowe jako dodatek lub podstawę zdrowych dań. Kisiele i budynie bezglutenowe to doskonały wybór na przekąskę czy deser. A szeroki wybór napojów roślinnych, suszonych owoców, orzechów i musli (płatki, otręby, chrupki) to doskonałe źródło energii i wartości odżywczych. Świetnym rozwiązaniem dla osób, które prowadzą szybki styl życia są gotowe mieszanki mąk, które pomogą w przygotowaniu posiłku w kilka chwil. Aby jeszcze bardziej urozmaicić swoją dietę pomyśl o włączeniu do niej superfoods dostępnych w naszym sklepie. 

 

Już teraz wypróbuj żywność bez glutenu - oferowane przez Nas i szczególnie polecane zamienniki produktów z glutenem.