• Kategorie
  • PIĘĆ PRZEMIAN Kamień winny 150g

Kamień winny to naturalny proszek do pieczenia, stabilizator piany z jajek i ekologiczny regulator kwasowości. Dobry i tani.

Cechy bez glutenu
24.21
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 13
Odbiór osobisty 0
Odbiór osobisty przedpłata 0
Paczkomaty InPost 13
Kurier DPD 19.5
Kurier DPD pobranie 24
EAN 5902837811871

Zamówienie telefoniczne: 790557604

OPIS
Kamień winny - Cream of tartare.

Kamień winny, znany również jako kwaśny winian potasu (łac. tartarum), to naturalny związek chemiczny występujący jako osad w beczkach z winem lub winogronach podczas fermentacji. Jego nazwa chemiczna to wodorowinian potasu (KHC₄H₄O₆).

Jest to biały lub przezroczysty proszek o kwaskowatym smaku, który ma wiele zastosowań w kuchni i przemyśle.

ZASTOSOWANIE:

Kulinaria

  • Stabilizator piany z białek – dodawany do ubijanych białek jaj, aby zapobiec opadaniu piany.
  • Środek spulchniający – w połączeniu z sodą oczyszczoną tworzy proszek do pieczenia.
  • Utrzymanie jasnego koloru warzyw – pomaga zachować zielony kolor gotowanych warzyw.

Przemysł spożywczy:

  • Stosowany jako regulator kwasowości (E336).

Domowe środki czystości:

  • Używany do usuwania plam lub osadów z garnków i naczyń.

Chemia i laboratoria:

  • Może być wykorzystywany do produkcji odczynników chemicznych.

Jak stosować kamień winny?

  • jako domowy proszek do pieczenia: wymieszaj 2 łyżeczki kamienia winnego z 1 łyżeczką sody oczyszczonej - otrzymasz 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do stabilizacji i zwiększenia objętości białek jaj: dodaj 1/4 łyżeczki kamienia winnego, przygotowując bezy z 4 białek
  • do wyrobu cukierków: hamuje krystalizację cukru
  • do wypieku sufletow

SKŁADNIKI
Dwuwinian potasu E-336(i) 100%.

Wyprodukowano w UE. Produkt bezglutenowy. Produkt może zawierać alergeny: orzechy.

PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.