-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Kosmetyki
- Olejki eteryczne i zapachy
-
Suplementy
-
Wsparcie organizmu
- Anemia, niedokrwistość
- Alergia
- Bezsenność
- Cholesterol
- Cukrzyca
- Energia, witalność
- Lepszy wzrok
- Libido
- Menopauza
- Nadciśnienie
- Nerki i pęcherz
- Oczyszczanie organizmu
- Odchudzanie
- Odgrzybianie organizmu
- Odporność
- Pamięć i koncentracja
- Pasożyty
- Prostata
- Przeziębienie i grypa
- Serce i układ krążenia
- Starzenie się organizmu
- Stawy i kości
- Stres
- Tarczyca
- Trawienie
- Wątroba
- Włosy, skóra i paznokcie
-
Żywność
- Zioła
- Nowości
- Bestsellery
- Promocje
-
![Argani NATURA I ZDROWIE](/upload/argani/logos//arganipl_logo-3%281%29.png)
-
Kosmetyki
- Olejki eteryczne i zapachy
-
Suplementy
-
Wsparcie organizmu
- Anemia, niedokrwistość
- Alergia
- Bezsenność
- Cholesterol
- Cukrzyca
- Energia, witalność
- Lepszy wzrok
- Libido
- Menopauza
- Nadciśnienie
- Nerki i pęcherz
- Oczyszczanie organizmu
- Odchudzanie
- Odgrzybianie organizmu
- Odporność
- Pamięć i koncentracja
- Pasożyty
- Prostata
- Przeziębienie i grypa
- Serce i układ krążenia
- Starzenie się organizmu
- Stawy i kości
- Stres
- Tarczyca
- Trawienie
- Wątroba
- Włosy, skóra i paznokcie
-
Żywność
- Zioła
- Nowości
- Bestsellery
- Promocje
-
- Kategorie
- Szukaj
-
Mleczko pszczele: właściwości, stosowanie
Mleczko pszczele jest to substancja produkowana przez pszczoły robotnice, służąca do karmienia larw pszczelich oraz matki pszczelej. Zawiera w swym składzie białko (prawie wszystkie aminokwasy egzogenne), węglowodany, tłuszcze, kwasy organiczne (kwas pantotenowy), hormony żeńskie, wolne kwasy tłuszczowe, enzymy, witaminy (BI, B2, B3, B4, B6, B12, C, A, D i H) i biopierwiastki.
Mleczko pszczele: właściwości
Mleczko pszczele wykazuje szereg korzystnych właściwości leczniczych, w tym działanie immunomodulacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, przeciwwirusowe oraz regenerujące.
Mleczko pszczele: na co pomaga?
W szczególności mleczko pszczele::
- wykazuje działanie odżywcze (dostarcza niezbędne aminokwasy, węglowodany, witaminy i biopierwiastki);
- zawiera substancje o działaniu odnawiającym, wzmacniającym, odmładzającym i spowalniającym procesy starzenia. Pomaga w łagodzeniu objawów chorób wieku starczego;
- obniża poziom cholesterolu, rozszerza naczynia wieńcowe, reguluje ciśnienie krwi
- poprawia sprawność mózgu, pamięć, koncentrację, działa przeciwdepresyjnie;
- wykazuje działanie odtruwające wątrobę (pomaga w usuwaniu toksyn, wspomaga leczenie marskości i niewydolności);
- stosowane zewnętrznie pomaga w utrzymaniu optymalnych parametrów skóry (wilgotność, wydzielanie gruczołów łojowych, elastyczność). Przywraca sprawność błon śluzowych nosa, jamy ustnej i spojówek;
- chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Jak stosować mleczko pszczele?
Mleczko pszczele w miodzie:
1 łyżeczka do herbaty rano i wczesnym popołudniem na 30 min przed posiłkami - trzymać w ustach aż do rozpuszczenia.
Mleczko pszczele liofilizowane:
zgodnie z informacjami podanymi przez producenta
Mleczko pszczele: przeciwwskazania
Stosując mleczko pszczele trzeba mieć świadomość przeciwwskazań, jak też możliwości wystąpienia skutków ubocznych takiej terapii. Przede wszystkim mogą wystąpić reakcje alergiczne, szczególnie u osób, które są uczulone na inne produkty pszczele. Mleczko pszczele może zawierać naturalne hormony, które mogą wpływać na równowagę hormonalną organizmu. Dlatego osoby z zaburzeniami hormonalnymi, takimi jak nadczynność tarczycy czy nowotwory zależne od hormonów, powinny szczególnie ostrożnie podchodzić do suplementowania mleczkiem pszczelim, albo skonsultować tę decyzję ze specjalistą.
Mleczko Pszczele w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej
W tradycyjnej medycynie chińskiej, mleczko pszczele jest znane jako "Feng Mi". Jest wykorzystywane jako składnik wielu preparatów ziołowych, szczególnie w terapii wzmacniającej, odżywczej oraz w leczeniu chorób przewlekłych. Mleczko pszczele jest stosowane m.in. w leczeniu przewlekłego zmęczenia, niedoborów energetycznych, problemów z płodnością oraz w celu poprawy ogólnego stanu zdrowia.
Źródła:
- Pascoal, A., et al. (2014). Royal Jelly: A review of its potential health-related effects - ScienceDirect
- Li, J., et al. (2016). Royal jelly peptides: potential inhibitors of β-secretase in N2a/APP695swe cells
- Ghanbari, E., et al. (2018). Royal jelly and its components promote healthy aging and longevity: From animal models to humans
|
|