Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym, możesz zmienić ustawienia z przeglądarce.
-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Kosmetyki
- Olejki eteryczne i zapachy
-
Suplementy
-
Wsparcie organizmu
- Anemia, niedokrwistość
- Alergia
- Bezsenność
- Cholesterol
- Cukrzyca
- Energia, witalność
- Lepszy wzrok
- Libido
- Menopauza
- Nadciśnienie
- Nerki i pęcherz
- Oczyszczanie organizmu
- Odchudzanie
- Odgrzybianie organizmu
- Odporność
- Pamięć i koncentracja
- Na Pasożyty
- Prostata
- Przeziębienie i grypa
- Serce i układ krążenia
- Starzenie się organizmu
- Stawy i kości
- Stres
- Tarczyca
- Trawienie
- Wątroba
- Włosy, skóra i paznokcie
-
Żywność
- Zioła
- Nowości
- Bestsellery
- Promocje
-
-
Kosmetyki
- Olejki eteryczne i zapachy
-
Suplementy
-
Wsparcie organizmu
- Anemia, niedokrwistość
- Alergia
- Bezsenność
- Cholesterol
- Cukrzyca
- Energia, witalność
- Lepszy wzrok
- Libido
- Menopauza
- Nadciśnienie
- Nerki i pęcherz
- Oczyszczanie organizmu
- Odchudzanie
- Odgrzybianie organizmu
- Odporność
- Pamięć i koncentracja
- Na Pasożyty
- Prostata
- Przeziębienie i grypa
- Serce i układ krążenia
- Starzenie się organizmu
- Stawy i kości
- Stres
- Tarczyca
- Trawienie
- Wątroba
- Włosy, skóra i paznokcie
-
Żywność
- Zioła
- Nowości
- Bestsellery
- Promocje
-
- Kategorie
- Szukaj
-
Tarnina owoc
Owoc tarniny jest cennym surowcem w fitoterapii, szczególnie przy problemach trawiennych i stanach zapalnych. Jego właściwości antyoksydacyjne i detoksykacyjne czynią go również przydatnym we wspomaganiu zdrowia ogólnego i profilaktyce infekcji.
Tarnina owoc
Tarnina (Prunus spinosa L.), zwana także śliwą tarniną, to krzew z rodziny różowatych (Rosaceae). Jej owoce to małe, kuliste pestkowce o ciemnogranatowej, niemal czarnej skórce pokrytej nalotem woskowym, które dojrzewają jesienią. Są cierpkie w smaku, szczególnie przed przymrozkami.
Owoce tarniny zawierają:
- antocyjany (działanie antyoksydacyjne),
- flawonoidy,
- garbniki (działanie ściągające),
- pektyny,
- kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy),
- witaminy (C, B1, B2),
- sole mineralne (potas, wapń, magnez).
Właściwości i działanie na organizm
- Przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe: obecność antocyjanów i flawonoidów pomaga zwalczać drobnoustroje.
- Przeciwzapalne: garbniki działają ściągająco na błony śluzowe, zmniejszając stan zapalny.
- Przeczyszczające: dojrzałe owoce tarniny pobudzają perystaltykę jelit dzięki zawartości pektyn.
- Moczopędne: wspierają pracę nerek, pomagają usuwać toksyny.
- Regulujące trawienie: działają wspomagająco przy biegunkach i innych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.
Zastosowanie
- Napar i wywar z owoców: stosowany przy biegunkach, zatruciach pokarmowych i chorobach układu pokarmowego.
- Nalewki (tarninówka): wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają trawienie.
- Syropy: wspomagają leczenie przeziębień i infekcji dróg oddechowych.
- Suplementy diety: ekstrakty z tarniny dostępne są w formie kapsułek, stosowane dla wsparcia detoksykacji i układu moczowego.
- Kosmetologia: ze względu na właściwości ściągające garbników tarnina jest wykorzystywana w kosmetykach do skóry tłustej i trądzikowej.
Przeciwwskazania
Spożycie owoców tarniny w dużych ilościach może prowadzić do zaparć ze względu na wysoką zawartość garbników. Osoby z wrażliwym układem pokarmowym powinny stosować ją ostrożnie.
|
|