- Kategorie
- Szukaj
-
Witaminy A, D, E i K – kompleksy witamin
Witaminy A, D, E, K należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i są niezbędne do utrzymania zdrowego organizmu. Wzajemnie wpływają na swoje działanie i mogą być magazynowane w wątrobie oraz w tkance tłuszczowej. Nie należy przekraczać zalecanych dawek, ponieważ nadmiar tych witamin może być szkodliwy dla organizmu. Suplementacja witamin A, D, E i K jest szczególnie ważna u osób, które spożywają małe ilości tłuszczu lub mają problemy z jego wchłanianiem.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – wpływ na zdrowie
Witaminy A, D, E oraz K wykazują szereg prozdrowotnych właściwości:
- Witamina A- pomaga w utrzymaniu zdrowia oczu, skóry i błon śluzowych, wzmacnia zęby i kości, istnieją dwie formy witaminy A – retinol i beta-karoten, jej niedobór może prowadzić do kurzej ślepoty, zespołu suchego oka, a także łuszczenia się skóry.
- Witamina D- wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na stan kości i zębów oraz odgrywa kluczową rolę w regulacji metabolizmu wapnia i fosforu. Jest naturalnie wytwarzana przez organizm pod wpływem promieni słonecznych.
- Witamina E- jest silnym przeciwutleniaczem, korzystnie działa na skórę i układ sercowo-naczyniowy, wspiera funkcje układu odpornościowego oraz nerwowego.
- Witamina K- odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz zdrowe i mocne kości, rozróżniamy dwie postacie witaminy K – K1 i K2.
Gdzie można znaleźć witaminy A, D, E i K?
Najlepszym rozwiązaniem w celu optymalnego dostarczenia witamin do organizmu jest połączenie zdrowego odżywiania opartego o produkty zawierające witaminy oraz dodatkowa suplementacja. Produkty zawierające poszczególne witaminy to między innymi:
- Witamina A– owoce o żółtej, pomarańczowej i czerwonej barwie, np. marchew, szpinak, papryka czerwona.
- Witamina D– produkty pochodzenia zwierzęcego, np. ryby, tran, jaja, wątróbka.
- Witamina E– oleje roślinne, orzechy, nasiona, zielone warzywa liściaste, pełnoziarniste produkty zbożowe.
- Witamina K – zielone warzywa liściaste, np. szpinak, kapusta, jarmuż oraz fermentowane sery.
Jak najlepiej stosować witaminy?
Najlepiej suplementować witaminy ADEK w trakcie lub po posiłku. Do prawidłowego wchłaniania konieczny jest dodatek tłuszczu, będący nośnikiem witamin do wątroby, z której trafią do pozostałych komórek organizmu. Pomaga to w lepszym wchłanianiu się witamin.