- Kategorie
- Szukaj
-
Słodycze bez cukru - bez wyrzutów sumienia
Słodycze bez cukru? Czy to możliwe? Tak, w naszym sklepie zielarskim znajdziesz szeroki wybór pysznych i zdrowych alternatyw dla słodyczy bez cukru. Zawierają one wyłącznie naturalne składniki, bez dodanego cukru ani szkodliwych substancji.
Słodycze bez cukru - w trosce o zdrowie
Masz ochotę na coś słodkiego, ale dbasz o własne zdrowie? Chcesz zachować zdrową dietę, poprawić figurę, walczysz z jakimś schorzeniem metabolicznym? Reklamowane słodycze są pełne cukru i są nie tylko bezwartościowe dla organizmu. Mogą także prowadzić do powstania wielu schorzeń.
Ktoś powiedział, że nie możesz jeść słodyczy bez poczucia winy?
Słodycze bez cukru sprzedawane w naszym sklepie są stworzone specjalnie dla Ciebie! Teraz możesz cieszyć się naturalnymi i pysznymi smakami bez obciążania organizmu dodatkowym balastem.
Cukier jest szkodliwy dla zdrowia
Oto kilka powodów, dla których spożywanie zbyt dużej ilości cukru jest szkodliwe dla zdrowia. Cukier:
- może powodować przyrost masy ciała. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru, zwłaszcza w słodkich napojach, zwiększa ryzyko przyrostu masy ciała i może prowadzić do gromadzenia się tłuszczu trzewnego.
- może zwiększać ryzyko chorób serca. Spożycie cukru zwiększa czynniki ryzyka chorób serca, takie jak otyłość, wysokie ciśnienie krwi i stany zapalne. Diety wysokocukrowe są powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.
- jest związany z trądzikiem. Diety o wysokiej zawartości cukru mogą zwiększać wydzielanie androgenów, produkcję sebum i wywoływać stan zapalny. Zwiększa to prawdopodobieństwo rozwoju trądziku.
- zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Dieta o wysokiej zawartości cukru może prowadzić do otyłości i insulinooporności, które są czynnikami ryzyka cukrzycy typu 2.
- może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Zbyt duża ilość cukru prowadzi do otyłości, insulinooporności i stanów zapalnych. Są to czynniki sprzyjające powstaniu i rozwojowi nowotworów.
- może zwiększać ryzyko depresji. Dieta bogata w cukier dodany i wysokoprzetworzoną żywność może zwiększać ryzyko depresji zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.
- może przyspieszać proces starzenia się skóry. W wyniku procesów trawiennych słodkich pokarmów powstają trujące substancje. Mogą one przyspieszać starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek.
- może przyspieszać starzenie się komórek. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może skracać telomery, co przyspiesza starzenie się komórek.
- wyczerpuje energię. Pokarmy o wysokiej zawartości cukru mogą negatywnie wpływać na poziom energii, powodując wahania poziomu cukru we krwi.
- może prowadzić do stłuszczenia wątroby. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może prowadzić do stanu, stanu, w którym wątroba gromadzi nadmierną ilość tłuszczu.
Badania pokazują, że zbyt duża ilość spożywanego cukru może:
- zwiększać ryzyko chorób nerek. Fruktoza może zwiększać stężenie moczanów w surowicy, prowadząc do rozwoju chorób nerek. Stale wysoki poziom cukru we krwi może również uszkadzać delikatne naczynia krwionośne w nerkach, zwiększając ryzyko chorób.
- mieć negatywny wpływ na zdrowie zębów. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może powodować próchnicę. Bakterie w jamie ustnej żywią się cukrem i uwalniają kwaśne produkty uboczne, które powodują demineralizację zębów.
- zwiększa ryzyko rozwoju dny moczanowej. Podagra to stan zapalny charakteryzujący się bólem stawów. Cukier podnosi poziom kwasu moczowego we krwi, zwiększając ryzyko rozwoju dny moczanowej.
- pogarsza funkcje poznawcze: Diety wysokocukrowe mogą prowadzić do upośledzenia pamięci i zostały powiązane ze zwiększonym ryzykiem demencji, choroby Alzheimera i udaru mózgu.
W takiej sytuacji warto więc sięgnąć po naturalne słodycze. Nie zawierają one ani cukru, ani innych substancji, które są odpowiedzialne za szereg negatywnych konsekwencji dla zdrowia.
Cukierki z ksylitolem, lizaki z ksylitolem
Ksylitol jest alkoholem cukrowym o niskiej kaloryczności, często stosowanym jako substytut cukru ze względu na korzyści zdrowotne. Dla dzieci, ale również dla dorosłych wybieranie lizaków z ksylitolem oraz cukierków z ksylitolem zamiast z cukrem może przynosić korzyści w zakresie zdrowia jamy ustnej i ogólnego stanu zdrowia:
Zapobieganie próchnicy: Badania, takie jak te przeprowadzone przez Dähne et al. (2020), wykazują, że stosowanie produktów z ksylitolem może zmniejszyć ryzyko wystąpienia próchnicy u dzieci, gdyż bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy nie żywią się ksylitolem.
Niski indeks glikemiczny: Ksylitol ma niższy indeks glikemiczny niż cukier, co oznacza, że powoduje on mniejsze skoki poziomu glukozy we krwi. Jest to istotne u osób, szczególnie dla dzieci, z cukrzycą lub predyspozycją do tej choroby.
Redukcja ryzyka otyłości: Ze względu na niższą kaloryczność i mniejszy wpływ na poziom glukozy, lizaki z ksylitolem oraz cukierki z ksylitolem mogą być dobrym wyborem dla dzieci w zakresie kontroli wagi i unikania nadwagi lub otyłości.