- Kategorie
- Szukaj
-
Naturalne miody i produkty pszczele
Miody to naturalne produkty przetworzone z zbieranego przez pszczoły nektaru kwiatowego i spadzi, czyli wydzieliny mszyc. Są wzbogacone wydzielinami gruczołów pszczelich. W zależności od surowca, z jakiego zostały przetworzone wyróżniamy trzy rodzaje miodu: miód nektarowy, miód spadziowy, miód nektarowo-spadziowy. Miód cieszył się popularnością już w starożytnym Egipcie i Babilonii. Uważano go za drogocenny lek na oczy, rany skórne i schorzenia narządów wewnętrznych. Wierzono, że gwarantuje odporność na wszelkie choroby. Mimo wzrostu popularności cukru na przestrzeni lat, miód nadal święci tryumfy na stole.
Miód jako naturalny antybiotyk
Przypuszcza się, żemiód jest najstarszym znanym ludzkości antybiotykiem. Starożytni Egipcjanie często używali miodu jako naturalnego antybiotyku i do ochrony skóry. Miód zawiera nadtlenek wodoru, który może odpowiadać za niektóre z jego właściwości antybakteryjnych. Ma również wysoką zawartość cukru, co może pomóc zatrzymać rozwój niektórych bakterii. Dodatkowo miód ma niski poziom pH, co sprzyja odwodnieniu bakterii, powodując ich obumieranie. Aby użyć miodu jako antybiotyku, można go nałożyć bezpośrednio na ranę lub zainfekowany obszar. Miód może zniszczyć chorobotwórcze bakterie i pomóc w procesie gojenia. Jeśli to możliwe, wybierz surowy miód Manuka. Ta forma miodu oferuje najwięcej korzyści zdrowotnych.Możesz również spożywać miód, aby wspomóc leczenie infekcji wewnętrznych. W tym celu rozpuść łyżkę stołową miodu w ciepłej (nie gorącej) filiżance herbaty ziołowej, aby uzyskać zdrowy napar. Zaleca się, aby nie dodawać miodu do wrzącego napoju, ponieważ może to prowadzić do tego, że utraci on swoje zdrowotne właściwości.
Miód żywi i leczy
Naturalny miód obfituje w cukry, enzymy, inhibiny, kwasy organiczne i biopierwiastki, dzięki czemu pełni rolę środka odżywczego, wzmacniającego i uodparniającego na choroby. Działa uspokajająco, przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, odtruwająco i przeciwmiażdżycowo. Zaleca się go przy dolegliwościach układu krążenia - serca, układu oddechowego, systemu nerwowego, w zatruciach układu pokarmowego oraz nadkwasocie, niedokwasocie. Miód wyśmienicie sprawdza się też przy przeziębieniach i ułatwia zasypianie.
Jakie są rodzaje miodów?
Istnieje wiele rodzajów miodów. Każdy z nich ma swoje unikalne cechy i właściwości. Oto rodzaje miodów i ich właściwości:
- Miód Akacjowy – charakteryzuje się jasnym kolorem oraz łagodnym smakiem. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i uspokajające. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego to świetne rozwiązanie dla diabetyków. Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, takich jak biegunka, zaparcia i niestrawność.
- Miód Gryczany – cechuje się intensywnym aromatem i ciemnobrązowym kolorem. Wspiera zdrowie serca, krążenie krwi i naczynia krwionośne. Może okazać się pomocny w leczeniu nadciśnienia, miażdżycy i anemii.
- Miód Lipowy – posiada kwiatowy zapach i jasnożółty kolor. Jest dobrym rozwiązaniem w przypadku bólów głowy, gorączki, przeziębienia, kaszlu, zapalenia gardła i oskrzeli. Może wykazywać działanie uspokajające, łagodzące stres i bezsenność.
- Miód Rzepakowy – jest znany ze swojej kremowej konsystencji i delikatnego posmaku. Bogactwo glukozy i fruktozy sprawia, że jest szybkim źródłem energii. Wspomaga pracę trzustki i wątroby. Oczyszcza, regeneruje i wzmacnia organizm. Wspiera gojenie ran, oparzeń i chorób skóry.
- Miód Wielokwiatowy – stanowi mieszankę nektarów z kilku roślin. W zależności od pochodzenia może mieć różny kolor, smak i zapach. Odżywia i wzmacnia organizm. Uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Wspomaga leczenie astmy oraz alergii.
- Miód Spadziowy – wyróżnia się gorzkim smakiem i ciemnym kolorem. Powstaje z zebranych przez pszczoły soków z roślin iglastych i liściastych. Wspomaga leczenie chorób układu oddechowego, np. zapalenie oskrzeli, płuc i zatok.
- Miód Manuka – to miód pochodzący z Nowej Zelandii z nektaru krzewu manuka. Posiada intensywny smak i jasnobrązowy kolor. Wykazuje bardzo silne działanie antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. Wspomaga leczenie infekcji jamy ustnej, jelit, skóry i żołądka.
Jakie miody i produkty pszczele znajdziesz w Argani?
W ofercie sklepu ekologicznego Argani oprócz wielu miodów znajdują się także produkty pasieczne takie jak propolis (kit pszczeli), pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy), pierzga pszczela, mleczko pszczele. Do najczęściej kupowanych produktów należą miody: Miody Manuka, miód spadziowy, miód faceliowy, miód akacjowy, miód rzepakowy, miód gryczany, miód lipowy, miód nawłociowy i miód wrzosowy. Stawiamy na zaufanych producentów - BARTNIK SĄDECKI, SPECJAŁ Z PASIEKI, HAPPY VALLEY i innych.